NON-Fungible Token NFT

Ce este un Token Nefungibil (NFT)?

Jetoanele nefungibile (NFT) sunt active criptografice pe un blockchain cu coduri de identificare unice și metadate care le disting între ele.

Spre deosebire de criptomonede, acestea nu pot fi tranzacționate sau schimbate la echivalență. Acest lucru diferă de jetoanele fungibile, cum ar fi criptomonedele, care sunt identice între ele și, prin urmare, pot servi drept mediu pentru tranzacțiile comerciale.

Înțelegerea Jetoanelor Nefungibile (NFT)

NFT-urile au evoluat de la standardul ERC-721. Dezvoltat de unii dintre aceiași oameni responsabili pentru contractul inteligent ERC-20, ERC-721 definește interfața minimă—detalii de proprietate, securitate și metadate—necesare pentru schimbul și distribuirea jetoanelor de joc. Standardul ERC-1155 duce conceptul mai departe prin reducerea costurilor de tranzacție și stocare necesare pentru NFT-uri și împărțirea mai multor tipuri de Jetoane nefungibile într-un singur contract.

NFT-urile au potențialul pentru mai multe cazuri de utilizare. De exemplu, acestea sunt un vehicul ideal pentru a reprezenta digital active fizice, cum ar fi Imobiliare și lucrări de artă. Deoarece se bazează pe blockchain-uri, NFT-urile pot lucra și pentru a elimina intermediarii și a conecta artiștii cu publicul sau pentru gestionarea identității. NFT-urile pot elimina intermediarii, simplifica tranzacțiile și pot crea noi piețe.

O mare parte din piața actuală a NFT-urilor este centrată pe obiecte de colecție, cum ar fi opere de artă digitale, cărți sportive și rarități. Poate că cel mai exagerat spațiu este NBA Top Shot, un loc pentru a colecta momente NBA tokenizate nefungibile sub formă de card digital. Unele dintre aceste carduri s-au vândut cu milioane de dolari.
Recent, Jack Dorsey de la Twitter (TWTR) a postat pe Twitter un link către o versiune tokenizată a primului tweet vreodată, în care a scris: “doar îmi configurez twttr-ul.”Versiunea NFT a primului tweet s-a vândut cu peste 2,9 milioane de dolari.

La fel ca banii fizici, criptomonedele sunt FUNGIBILE, ceea ce înseamnă că pot fi tranzacționate sau schimbate, una cu alta. De exemplu, un bitcoin este întotdeauna egal în valoare cu un alt bitcoin. În mod similar, o singură unitate de eter este întotdeauna egală cu o altă unitate. Această caracteristică de fungibilitate face ca criptomonedele să fie adecvate ca mediu sigur de tranzacție în economia digitală.

Nfs schimbă paradigma criptografică făcând fiecare jeton unic și de neînlocuit, făcând astfel imposibil ca un jeton nefungibil să fie egal cu altul. Sunt reprezentări digitale ale activelor și au fost asemănate cu pașapoartele digitale, deoarece fiecare simbol conține o identitate unică, netransferabilă, pentru a-l distinge de alte jetoane. De asemenea, sunt extensibile, ceea ce înseamnă că puteți combina un NFT cu altul pentru a “reproduce” un al treilea NFT unic.

La fel ca Bitcoin, NFT-urile conțin, de asemenea, detalii de proprietate pentru identificarea și transferul ușor între deținătorii de Jetoane. Proprietarii pot adăuga, de asemenea, metadate sau atribute referitoare la activ în NFT-uri. De exemplu, jetoanele care reprezintă boabe de cafea pot fi clasificate drept comerț echitabil. Sau, artiștii își pot semna opera de artă digitală cu propria semnătură în metadate.

Exemple de NFT

Poate cel mai faimos caz de utilizare pentru NFT-uri este cel al cryptokitties. Lansat în noiembrie 2017, cryptokitties sunt reprezentări digitale ale pisicilor cu identificări unice pe blockchain-ul Ethereum. Fiecare pisicuță este unică și are un preț în eter. Se reproduc între ei și produc noi descendenți, care au atribute și evaluări diferite în comparație cu părinții lor.

În câteva săptămâni scurte de la lansare, cryptokitties a adunat o bază de fani care a cheltuit eter în valoare de 20 de milioane de dolari pentru a le cumpăra, hrăni și hrăni. Unii entuziaști au cheltuit chiar și peste 100.000 de dolari pentru efort.
Mai recent, Bored Ape Yacht Club a atras o atenție controversată pentru prețurile sale ridicate, urmărirea celebrităților și furturile de profil ale unora dintre cele 10.000 de NFT-uri ale sale.

Deși cazurile de utilizare a cryptokitties și Bored Ape Yacht Club pot părea banale, altele au implicații mai serioase în afaceri. De exemplu, NFT-urile au fost utilizate în tranzacții cu capital privat, precum și în tranzacții imobiliare.

Una dintre implicațiile activării mai multor tipuri de jetoane într—un contract este capacitatea de a furniza escrow pentru diferite tipuri de NFT—de la lucrări de artă la imobiliare-într-o singură tranzacție financiară.

De Ce NFT-Urile Sunt Importante

Jetoanele nefungibile sunt o evoluție a conceptului relativ simplu de criptomonede. Sistemele financiare moderne constau în sisteme sofisticate de tranzacționare și împrumut pentru diferite tipuri de active, de la imobiliare la contracte de împrumut până la lucrări de artă. Prin activarea reprezentărilor digitale ale activelor fizice, NFT-urile reprezintă un pas înainte în reinventarea acestei infrastructuri.

Cu siguranță, ideea reprezentărilor digitale ale activelor fizice nu este nouă și nici utilizarea identificării unice. Cu toate acestea, atunci când aceste concepte sunt combinate cu beneficiile unui blockchain rezistent la manipulare a contractelor inteligente, ele devin o forță puternică pentru schimbare.

Poate că cel mai evident beneficiu al NFT-urilor este eficiența pieței. Conversia unui activ fizic într-unul digital eficientizează procesele și elimină intermediarii. NFT-urile care reprezintă opere de artă digitale sau fizice pe un blockchain elimină nevoia de agenți și permit artiștilor să se conecteze direct cu publicul lor. De asemenea, pot îmbunătăți procesele de afaceri. De exemplu, un NFT pentru o sticlă de vin va facilita interacțiunea diferiților actori dintr-un lanț de aprovizionare cu acesta și va ajuta la urmărirea provenienței, producției și vânzării acestuia pe parcursul întregului proces. Firma de consultanță Ernst & Young a dezvoltat deja o astfel de soluție pentru unul dintre clienții săi.

Jetoanele nefungibile sunt, de asemenea, excelente pentru gestionarea identității. Luați în considerare cazul pașapoartelor fizice care trebuie produse la fiecare punct de intrare și ieșire. Prin conversia pașapoartelor individuale în NFT-uri, fiecare cu propriile sale caracteristici unice de identificare, este posibilă eficientizarea proceselor de intrare și ieșire pentru jurisdicții. Extinzând acest caz de utilizare, NFT-urile pot servi și unui scop de gestionare a identității în domeniul digital.

NFT – uri în lumea reală și virtuală

NFT-urile pot, de asemenea, democratiza investițiile prin fracționalizarea activelor fizice, cum ar fi proprietățile imobiliare. Este mult mai ușor să împărțiți un activ imobiliar digital între mai mulți proprietari decât unul fizic. Această etică a tokenizării nu trebuie să fie constrânsă la imobiliare; se poate extinde la alte active, cum ar fi opera de artă. Astfel, o pictură nu trebuie să aibă întotdeauna un singur proprietar. Echivalentul său digital poate avea mai mulți proprietari, fiecare responsabil pentru o fracțiune din pictură. Astfel de aranjamente ar putea crește valoarea și veniturile sale.

Cea mai interesantă posibilitate pentru NFT constă în crearea de noi piețe și forme de investiții. Luați în considerare o bucată de bunuri imobiliare împărțită în mai multe divizii, fiecare dintre ele conținând caracteristici și tipuri de proprietăți diferite. Una dintre divizii ar putea fi lângă o plajă, în timp ce alta se află într-un complex de divertisment, iar alta este un cartier rezidențial. În funcție de caracteristicile sale, fiecare bucată de teren este unică, are un preț diferit și este reprezentată cu un NFT. Tranzacționarea imobiliară, o afacere complexă și birocratică, poate fi simplificată prin încorporarea metadatelor relevante în fiecare NFT unic.

Decentraland, o platformă de realitate virtuală pe blockchain-ul Ethereum, a implementat deja un astfel de concept.

Pe măsură ce NFT-urile devin mai sofisticate și se integrează în infrastructura financiară, poate deveni posibilă implementarea aceluiași concept de bucăți de teren tokenizate (care diferă ca valoare și locație) în lumea fizică.

Care sunt câteva exemple de Jetoane Nefungibile?

Jetoanele nefungibile pot reprezenta Digital orice activ, inclusiv active numai online, cum ar fi opera de artă digitală și active reale, cum ar fi Imobiliare. Alte exemple de active pe care NFT-urile le pot reprezenta includ articole din joc, cum ar fi avatare, colecții digitale și non-digitale, nume de domenii și bilete la evenimente.

Cum Pot Cumpăra NFT-Uri?

Multe NFT – uri pot fi achiziționate numai cu Ether, astfel încât deținerea unei părți din această criptomonedă—și stocarea acesteia într—un portofel digital-este de obicei primul pas. Apoi puteți achiziționa NFT-uri prin oricare dintre piețele NFT online, inclusiv OpenSea, Rarible și SuperRare.

NFT-Urile Sunt Sigure?

Jetoanele nefungibile, care folosesc tehnologia blockchain la fel ca criptomoneda, sunt în general sigure. Natura distribuită a blockchain-urilor face ca NFT-urile să fie dificil (deși nu imposibil) de piratat. Un risc de securitate pentru NFT-uri este că ați putea pierde accesul la tokenul dvs. nefungibil dacă platforma care găzduiește NFT iese din activitate.

Ce Înseamnă Nefungibil?

Fungibilitatea este un termen economic care descrie interschimbabilitatea anumitor bunuri. De exemplu, un butoi de ulei este fungibil (interschimbabil/indistinguizabil) de orice alt butoi de ulei. O bancnotă de dolar, de asemenea, este egală cu orice altă bancnotă de dolar (sau 4 sferturi etc.). Nefungibil este de a face astfel de elemente unice sau distincte. De exemplu, dacă ar fi să luați o bancnotă în dolari și să o desenați și să o semnați de un artist celebru, aceasta devine unică – spre deosebire de toate celelalte bancnote în dolari și poate valorează mai mult decât valoarea sa nominală.