Acest fenomen economic merită să fie analizat. Plecând de la adevărul că orice tip de magazin este preocupat să câştige din dever. Nu din preţuri mari, deci, care descurajează consumatorii, ci din mulţimi de cumpărători. Acest tip de câştig este de regulă mai mare, mai dividinf investiții criptografice şi mai sănătos. Profitul apare când se adună o masă critică de cumpărători. În caz contrar, orice magazin se vede obligat să câştige din marjă. Alternativa fiind dramatică: să fie trase obloanele Cu alte cuvinte, dacă nu le este la îndemână calea cea mai simplă şi mai sănătoasă – deverul, adică mulţime de cumpărători şi mulţime de încasări provenite de la un volum mare de vânzări – viaţa îi obligă pe comercianţi să recurgă la ce este mai complicat: câştigul din marjă.

Adică obţinerea unui venit dătător de profit din încasările provenite din vânzări către mai puţini cumpărători. Profitul din marjă i se potriveşte mănuşă tabloului sistemului bancar românesc de astăzi. Spre acest tip de profit, cert nesănătos, îl împing însă nu poftele sale, ci realitatea societăţii noastre, în care veniturile si cheltuielile medii din gospodăriile populaţiei sunt atât de restrănse încât de prea mulţi ani intermedierea financiară nu reuşeşte să se mişte din coada Uniunii Europene. Asta nu înseamnă că băncile nu sunt lacome. Este cert că sunt! Dar acestei certitudini i se alătură alta: aceea că orice firmă din economie, că e bancă, magazin care vinde electronice sau băcănie, va avea profit mare si sănătos numai dacă produsele sale sunt cerute de mulţi consumatori. În condiţiile în care, în România, cererea de credite se menţine joasă – repet, ca să se înţeleagă bine: fenomen cauzat de cea mai scăzută intermediere financiară din Uniunea Europeană, vina fiind a întregii noastre societăţi – nu vom vedea dobânzi ca în ţările cu intermedieri financiare între 60 sau la sută din PIB. Sau de la sută, ca în Elveţia. Alexandru Luca, mobile ad­visor manager cyber­se­curity la certSIGN, com­panie specializată în dezvoltarea şi imple­mentarea de aplicaţii software pentru securitatea informaţiilor, este de părere că lucratul de acasă reprezintă un avantaj pentru multe companii, mai ales prin faptul că acest mod de lucru poate fi chiar mai productiv decât cel de la birou.

Odată cu măsurile impuse de către autorităţi în contextul pandemiei de Covid, multe companii şi-au trimis angajaţii pentru a lucra de acasă, născându-se întrebarea dacă sunt mai puţin productivi salariaţii. Pe de altă parte, conceptul de a lucra de la distanţă dă naştere unui fenomen care nu este plăcut pentru angajaţi în sensul disponibilităţii, dacă eşti acasă înseamnă că eşti disponibil pentru a lucra. Go Mobile, un nou concept al certSIGN, este o soluţie pentru nevoile clienţilor de business de a obţine soluţii personalizate, preinstalate pe terminalele mobile, configurate de elementele specifice fiecărui domeniu de activitate, astfel încât companiile să devină digitale, se arată pe site-ul companiei.

Go Mobile poate fi folosit atât pentru businessuri, cât şi pentru domeniul educaţional. Vedem deja că numărul de mobile vân­-dute este mai mare comparativ cu cel al lap­topurilor. Soluţiile sale sunt dezvoltate integral în România şi sunt proiectate special pentru necesităţile specifice mediului de business şi pentru facilitarea relaţiilor cu instituţiile publice.

Alexandru Luca este de părere că pandemia puteți obține opțiuni bogate de tranzacționare însemnat pentru majoritatea companiilor o accelerare opțiunea digitală delta gamma o reorientare către digitalizare, astfel că multe firme au fost nevoite să apeleze la servicii ce au ţinut de digitalizare în această perioadă. Dacă înainte securitatea cibernetică nu reprezenta o problemă pentru multe companii, odată cu schimbarea modului de lucru, a devenit o prioritate. Acum există certitudinea. Druid, singura companie din România specializată în proiectarea şi dezvoltarea de asistenţi virtuali inteligenţi dedicaţi proceselor complexe tip enterprise, anunţă lansarea chatbot-ului Eliza în cadrul OTP Leasing, divizia de leasing financiar a grupului maghiar cu acelaşi nume, care automatizează procesul de ofertare pentru persoane juridice şi oferă suport tehnic pentru clienţi. Concret, clienţii potenţiali au la dispoziţie diverse simulări de investește 4 bitcoin prin intermediul Elizei. În situaţia în care un potenţial client este de acord cu o simulare, Eliza captează informaţii pe baza codului unic de înregistrare fiscală, realizează automat verificarea companiei prin integrarea de microservicii cu KeysFin, apoi salvează informaţiile colectate în soluţia CRM a companiei.

Astfel, consultanţii de vânzări ai Dividinf investiții criptografice Leasing primesc toate informaţiile necesare despre oportunităţile colectate prin intermediul Elizei, îmbunătăţind timpul de răspuns pentru clienţi. Găzduit direct în site-ul OTP Leasing, Eliza poate fi accesată atât de către clienţii actuali, prin platforma securizată My Leasing, cât şi de către clienţii potenţiali. Lansarea chatbotului Eliza este cea mai recentă initiţivă în această direcţie. Eliza este gândită pornind de la nevoile recurente ale clienţilor noştri şi ale celor care doresc să obţină finanţare. Citește mai mult pe: Profit. Pentru a intra în vigoare, proiectul, pentru au fost doar 1 vot împotrivă și 2 abțineri, mai trebuie promulgat de șeful statului.

Emisiunea de obligațiuni în euro va fi lansată la bursă de producătorul local de lactate Lăptăria cu Caimac la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, cu o maturitate pe 4 ani, a anunțat la Profit TV managerul Adrian Cocan. Până atunci, brandul românesc va fi lansat pe noi piețe străine, precum Italia și Luxemburg. În privința dobânzii, acum media pieței este undeva la 4,3 la euro și probabil că vom fi și noi în media pieței. Nu aș știi să spun cât va fi deviația, dacă vom fi un pic peste sau un pic sub.

Citește mai departe pe: Profit. Vânzările online de alimente s-au dublat pe fondul pandemiei, iar companiile din retailul alimentar au întâmpinat probleme în încercarea de a vehicule de investi?ii in criptomonede pasul cu cererea. Profitând de acest lucru, gigantul Amazon a decis să îşi îmbunătăţească serviciul Amazon Fresh, lansat înpentru a-şi ţine clienţii aproape şi pentru a atrage noi cumpărători, în ciuda competiţiei acerbe venite din partea unor retaileri puternici precum Tesco sau Aldi. Potrivit BBC, Amazon Fresh oferă livrarea alimentelor în aceeaşi zi sau a doua zi pentru clienţii din Londra şi împrejurimi, care trebuie să se aboneze la Amazon Prime pentru a beneficia de acest serviciu.

Portofoliul Amazon Fresh include aproximativ Dacă până acum clienţii erau nevoiţi să plătească o taxă adiţională de livrare sau un abonament lunar pentru a beneficia de Amazon Fresh, compania va oferi de acum livrare gratuită pentru comenzile de peste 40 de lire, pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi. Potrivit firmei de analiză de piaţă Mintel, compania are 15 milioane de abonaţi care ar putea apela pe viitor la acest serviciu. Thomas Brereton, retail analyst la GlobalData, avertizează însă că nu va fi uşor pentru Amazon să îşi întărească poziţia pe o piaţă dominată de competitori puternici. Retailul alimentar şi non-alimentar sunt două concepte foarte diferite, iar Amazon trebuie să fie atentă să nu îşi dividinf investiții criptografice competitorii din piaţa britanică de alimente.

Ei trebuie să îşi crească popularitatea brandului pe acest segment, lucru care presupune investiţii importante. Comisia Europeană a prelungit, recent, perioada de scutirea de la plata taxelor vamale şi a TVA-ului pentru importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenţii medicali şi pacienţii au atât de multă nevoie, conform unui comunicat recent de pe site-ul instituţiei. Această măsură include măştile şi echipamentele de protecţie, precum şi kiturile de testare, ventilatoarele şi alte echipamente medicale. Astfel, în data de 23 iulieComisia Europeană a decis să prelungească scutirea temporară de taxe vamale şi TVA la importul de dispozitive medicale şi echipamente de protecţie din ţări terţe pentru a ajuta la lupta împotriva coronavirusului. Producătorii internaţional încep să-şi relocheze producţia din Asia în Europa în contextul pandemiei, fapt relevat de ultimele tendinţe de pe piaţa spaţiilor industriale, scrie Polskie Radio.

Dezvoltatorii din Polonia văd semne de creştere a cererii pentru spaţiu de depozitare din partea companiilor din sectorul manufacturier. Un număr în creştere de producători par să decidă relocarea producţiei din Asia în Europa, o proporţie din ce în ce mai mare de companii din sector numărându-se printre noii chiriaşi din sectorul depozitelor din Polonia. În pofida crizei coronavirusului, cererea de spaţiu de depozitare oferit de Panatttoni Europe în Polonia a crescut în primul trimestru al acestui an şi s-a menţinut solidă în următoarele trei luni. La începutul anului, preşedintele şi premierul Poloniei au îndemnat la comerciant bitcoin online investiţiilor din Europa pentru stimularea economiilor şi recuperarea acestora de pe urma pandemiei. Un studiu recent al Institutului Economic Polonez PIE indica faptul că Polonia ar putea profita de pe urma unei modificări a rutelor comerciale în urma pandemiei, experţii institutului estimând că ţara ar putea câştiga peste 8 miliarde de dolari anual în urma relocării producţiei din China. Un alt studiu, realizat de Coface, arată că ţările Europei centrale şi de est sunt bine poziţionate pentru a deveni o alternativă la China pentru companiile care încearcă să-şi diversifice furnizorii de la criza sanitară.

Profiturile atribuite acţionarilor au scăzut la milioane de lire mil. Banca britanică a pus deoparte 4 miliarde de euro pentru a acoperi creditele neperformante din perioada crizei. Ieri, ING Group a anunţat că se aşteaptă la deprecieri de mil. Multinaţionala olandeză a anunţat că provizioanele pentru acoperirea potenţialelor pierderi ajung până la milioane de euro, comparativ cu milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Actualizare date firmă Închide. Acces intranet. HU EN Toggle navigation. Buletin informativ 30 07 30 iulie Sursa: Zf. Dintre acestea, au fost aprobate de bănci Din acest motiv băncile centrale consideră în continuare piaţa muncii drept un risc major. Răzvan Botea Sursa: Zf. Buletin informativ 07 08 Cucerirea unor noi piețe, miza Bertis pentru Întâlnire delegație austriacă. Cum dividinf investiții criptografice înregistrează un angajator în platforma de vaccinare anticovid?

Puteți ajunge la cetate cu feribotul de pe plaja Kerim. Aceasta este o fortăreață bine conservată, construită dividinf investiții criptografice timpul domniei lui Vijayanagar, deși nimeni nu vă va spune exact datele istorice ale construcției sale și a utilizării ulterioare. Fortul este încadrat de ziduri puternice de mai multe niveluri, în spatele lor se află bastioane și alte clădiri. Există chiar și o fântână adâncă, deși uscată. În jurul cetății există un șanț larg. Fortul este complet acoperit de junglă, astfel încât să puteți fi la câțiva pași și să credeți că este doar un deal acoperit de pădure. Plantele pătrund literalmente în clădiri – se pare că acesta dividinf investiții criptografice un singur organism.

Rădăcinile și vițele se strecoară de-a lungul pereților, se împletesc între ele, formând compoziții capricioase, aproape fabuloase Ramuri de banyani puternici se întind de la turnurile de dividinf investiții criptografice ale fortului abandonat. Pereții cu portițe, Bitcoin câștigă recenzii de cum să cumperi o opțiune pe forturi, erau acoperite cu frumoase flori tropicale. Șanțurile și gropile erau acoperite de iarbă înaltă. Aici există o astfel de seninătate, încât liniștea este întreruptă doar de cântatul păsărilor și de sunetul îndepărtat al surfului. Fortul Aguada este unul dintre cele mai mari și mai bine conservate forturi din Goa. La fel ca multe altele, a fost construit de portughezi în pentru a proteja împotriva atacurilor marathelor și olandezilor. Fortul este situat strategic foarte avantajos – la gura râului Mandovi, pentru a proteja capitala Vechiului Goa de atunci. Astfel, se deschide o priveliște minunată din orice punct al fortului. Fortul este împărțit în două părți – inferioară și superioară.

În partea superioară se află un far vechi unic pe cinci niveluri, înalt de 13 metri. Este cel mai vechi de acest fel din toată Asia! A fost construit îniar în farul a fost închis, dar, potrivit diverselor surse, farul a funcționat inițial la o lampă cu ulei În prezent lângă fort există un far funcțional și puteți merge acolo. În partea superioară există, de asemenea, o fântână imensă, cu dividinf investiții criptografice multe izvoare subterane. A fost multă apă, până la 2. Această apă a dividinf investiții criptografice folosită de nave, făcând călătorii lungi.

În partea de jos a fortului se află acum o închisoare funcțională. După cum știți, mulți străini merg dividinf investiții criptografice pentru fraudă de droguri. Eh, prizonierii acestei închisori sunt dividinf investiții criptografice, pentru că nu puteți face cu adevărat milioane online infractor se poate lăuda cu o vedere la mare. Zidurile fortului au 5 metri înălțime și cm lățime. În mod surprinzător, el nu a fost niciodată capturat. Dar asta nu este tot. La poalele fortului, a fost săpat un șanț uscat, care până în prezent rămâne de netrecut. Iar pe vremuri, fortul se putea lăuda cu de tunuri! Pe teritoriul bisericii există un mic foișor alb ca zăpada, cu o priveliște frumoasă a fortului și a Panaji. Vizavi de biserică, în mod tradițional, există un cimitir catolic. Lawrence din Fortul Aguada Există un heliport vizavi de fort. Dar mai des decât elicopterele, aici au loc petreceri rave și curse de biciclete. Pe teritoriul fortului există unul dintre cele mai scumpe și faimoase hoteluri din Goa – Taj. În Candolim, există până la două hoteluri imboga?i?i afacerea rapida cinci stele din acest lanț – Taj Fort Aguada și Taj Holiday Village, separate printr-o mică cale de acces.

Acest fort este foarte popular printre turiștii indieni, împreună cu Fortul Chapora. Intrarea este gratuită de la 9. Ca simplu exemplu, cheile criptografice neschimbate dupa plecarea unor angajati, constituie un element de nesigurant a. In general n proiectarea unui sistem criptografic trebuie respectate urmatoarele principii de proiectare: 1. Nu trebuie subestimat adversarul; 2. Numai un criptanalist poate evalua securitatea unui sistem criptografic. In evaluarea unui sistem criptografic se ia n considerare faptul ca adversarul are cunostinte complete despre sistemul evaluat Claude E. Shannon [73]: adversarul curs de instruire pentru tranzac?ionarea criptomonedelor n totalitate sistemul criptografic. Tot secretul unui sistem criptografic trebuie sa rezide numai n cheie; 4. Complicatiile superficiale pot fi iluzorii iar acestea pot induce criptografului un sentiment de falsa siguranta; 5. In evaluarea unui sistem criptografic trebuie luate n calcul toate elementele ca de exemplu reglementarile referitoare la distributia cheilor, a materialului criptografic, etc. Claude Shannon a propus ca urmatoarele elemente sa fie luate n considerare n operatia de analiza a unui sistem criptografic: 1. Castigul adversarului rezultat din eventuala decriptare a materialului; 2. Lungimea cheii si complexitatea modului de manipulare al acestora; 3.

Gradul de complexitate al efectuarii unui ciclu de cifrare-descifrare; 4. Dimensiunea textului cifrat relativ la dimensiunea textului clar; 5. Modul de propagare al erorilor. In unele cazuri, etapa 2 poate precede etapa 1. Aceasta este abordarea clasica n criptanaliza si poate fi redusa la: 1. Aranjarea sau rearanjarea datelor pentru gasirea caracteristicilor nealeatoare sau a manifestarilor numaratoare de frecvent a, repetitii, forme, fenomene simetrice ; 2. Recunoasterea caracteristicilor nealeatoare sau a manifestarilor cand sunt puse n evidenta prin statistici sau alte tehnici ; 3. Explicarea caracteristicilor nealeatoare cand sunt recunoscute prin noroc, inteligenta sau perseverenta. Munca cea mai grea consta n determinarea sistemului general. In analiza finala, solutia fiecarei criptograme implica o forma de substitutie ce depinde de reducerea termenilor monoalfabetici daca textul cifrat nu se exprima prin literele textului clar. Trebuie sa facem de la bun nceput diferenta dintre notiunile de evaluare si cea de spargere a unui sistem criptografic. Evaluarea este un proces prin care se urmareste punerea n evidenta a unor neconcordante sau hibe ale sistemului criptografic ce pot fi folosite de un eventual cracker. Proiectarea si evaluarea semnale de tranzacționare pentru cripto unei retele de calculatoare se poate face conform Stallings [88] si respectiv standardului american NIST []. Aici termenii de maxim sau minim au o semnificatie generica.

De fapt, problema este o problema de decizie multicriterial a vezi Preda a investit warren buffett în bitcoin pentru o introducere n teoria deciziilor statistice : o serie de functii obiectiv trebuie maximizate marimea cheii de cifrare, gradul de neliniaritate, complexitatea liniar echivalent a, perioada generatorului pseudoaleatoriu, riscul de interceptare a cheii ntr-o retea criptografica etc. Aceste functii sunt conditionate de cunoasterea sistemului criptografic adversarul are cunostinte complete despre sistemul de cifrare folositdeci t aria unui sistem de cifrare trebuie s a rezide numai n cheie. Sa notam cu Inf on m, c, k informatia aditional a referitoare la sistemul criptografic, adica o relatie vectoriala ntre o multime de n mesaje clare, o multime de p n criptograme si o multime de q n chei particulare.

Pentru evaluator. Problema de optimizare pentru evaluator este:.

Evaluatorul doreste ca: 1. Pentru cracker. Problema de optimizare pentru cracker este:. Crackerul doreste ca: 1. In general, avem adic a maximul castigul minim al crackerului nu poate depasi minimul pierderii maxime a evaluatorului daca avem egalitate atunci strategiile corespunzatoare se numesc puncte sa pentru functia L. In acest caz, spunem ca avem de a face cu o codificare a informatiei rolul teoriei codurilor este de a proteja informatia de erorile ce pot aparea pe canalul de comunicatie; rolul criptografiei este de a proteja informatia de interceptarea neautorizata. Deci cunoasterea lui f. Sistemul 2. Solutia sistemului 2. Cu alte cuvinte, putem spune ca operatia de dividinf investiții criptografice este o operatie de criptare cu o cheie particulara. Datorita simplitatii din punct de vedere al implementarii si rapiditatii aceasta schem a de dividinf investiții criptografice este foarte folosita n cifrarea comunicatiilor de tip date si voce. In acest caz dificultatea spargerii este echivalenta cu dificultatea predictiei sau chiar a determinarii functiei g sau a unei functii echivalente care da aceeasi iesire.

Tehnica rezolvarii problemei este echivalenta cu tehnica ingineriei inverse. Pentru a putea face o comparatie a complexitatii de implementare sau a complexitatii de spargere a algoritmilor de cifrare se folosesc simbolurile O si o. Definitia 2. M asura complexit atii. Se poate demonstra vezi Knuth [38] ca o f O f. Definitia anterioara se poate reformula n cazul sirurilor. Fie sirul xn. Folosind notatiile anterioare putem evalua complexitatea algoritmilor de spargere. Daca dorim s a proiect am un cifru bun atunci trebuie sa garant am o complexitate minima de spargere de O 2n acest lucru nseamn a ca oponentul nu poate sparge sistemul n timp rezonabil sau cu alte cuvinte cea mai eficient a metoda de spargere este cautarea exhaustiva a cheii sau a paroleiiar daca dorim s a proiect am un cracker pentru un algoritm de cifrare atunci trebuie sa garant am o complexitate de cel putin O n aceasta nseamna ca spargem sistemul adversarului n timp cel mult polinomial.

Evaluarea complexitatii sistemelor criptografice face parte din clasa testelor de confirmare alte teste de confirmare sunt testele de complexitate liniar a, complexitate p atratic a sau complexitate Lempel-Ziv vezi NIST []. Aceste dividinf investiții criptografice se executa, de regula, dupa procesarea testelor de referint a teste statistice sau alte criterii functionale ca: avalans a strict a, balans, neliniaritare, simetrie, nedegenerare, necorelare. O descriere completa a acestor teste statistico-informationale este facut a n Capitolul 4. Testele pentru evaluarea sistemelor de cifrare sunt facute n urmatoarea ordine vezi Simion [84] : teste statistice. Daca sistemul de cifrare PAS 1. Daca sistemul de PAS 2. PAS 3. Daca sistemul de cifrare cade la aceste teste decizie multicriteriala atunci respinge acest sistem de cifrare, iar n caz contrar execut a PAS 4. PAS 4. Daca sistemul de cifrare cade la aceste teste decizie multicriteriala atunci sistemul de cifrare are predictibilitate ascuns a, iar n caz contrar sistemul de cifrare trece de bateria de teste. Se observa ca cele mai rapide teste sunt cele de la pasii 1 si 2.

Cele mai lente teste care cer un cost foarte mare de stocare sunt testele executate la pasul 4. In ultima perioada se vehiculeaz a ideea ca autoritatea statala trebuie sa aiba acces la continutul mesajelor cifrate, prin intermediul asa -numitei proceduri de recuperare a cheii key recoverdar nu trebuie ca acest lucru sa afecteze siguranta sistemului de semnatura digitala.

Pentru realizarea acestui deziderat o parte din cheia secreta se transmite pe canalul de comunicatie evident n mod criptat si n urma unor autentificari catre autoritatea desemnata. In acest paragraf sunt prezentate o serie de tipuri de atac asupra sistemelor de cifrare. Astfel sunt exemplificate tipurile de atac asupra algoritmilor de cifrare, asupra cheilor, protocoalelor de autentificare, atacurile asupra sistemului propriuzis precum si atacurile neconventionale hardware. Aceste tipuri de atac nu sunt exhaustive, un atac eficient fiind compus, n general, dintr-o submultime a celor băncile care investesc în bitcoin urmeaza.

Principalele tipuri de atac care se refera la algoritmul de cifrare sunt urmatoarele: Atac cu text clar cunoscut. Criptanalistul detine un text cifrat si corespondentul sau n clar. Prin acest tip de atac se urmareste, de catre criptanalist, separarea. Atac cu text clar ales. Criptanalistul poate indica textul clar ce urmeaza a fi cifrat. Atac cu text cifrat-cifrat. Criptanalistul detine un text clar si corespondentul sau cifrat cu doua sau mai multe chei diferite. Criptanalistul, prin metode specifice, poate reconstrui algoritmul de cifrare sau o parte a acestuia. Atac de tip divide et impera.

Criptanalistul poate realiza o serie de corelatii ntre diversele intrari n algoritm si iesirea acestuia, ncerc and sa separe diversele intr ari n algoritm, ceea ce l face pe acesta sa sparga problema n doua sau mai multe probleme mai usor de rezolvat. Atac de tip sindrom liniar. Metoda de criptanaliza consta n elaborarea unui sistem de ecuatii liniare ale generatorului pseudoaleator si verificarea acestora de catre textul cifrat, obtinandu-se astfel textul clar cu o probabilitate destul de mare.

Metoda de criptanaliza consta n elaborarea unui sistem de ecuatii liniare ale generatorului pseudoaleator pornind de la o cheie echivalenta de cifrare si verificarea sistemului, de catre generatorul pseudoaleator, cu o probabilitate care tinde la 1, dividinf investiții criptografice andu-se astfel textul clar cu o probabilitate destul de mare.

Smart Valor – Acces sigur, democratizat, la bunastare

Atac stochastic asupra iesirii generatorului, numit si atac prin previziune, este posibil daca iesirea generatorului este autocorelata, criptanalistul reusind sa detin a, ca date de intrare, iesirea generatorului pseudoalator si textul cifrat obtin and, astfel textul clar corespunzator. Atac informational liniar asupra generatorului, numit si atac de complexitate liniar a, este posibil daca se poate echivala generatorul cu un algoritm tip Fibonacci registru de deplasare liniar si daca complexitatea liniar echivalent a a generatorului este mica. Cu ajutorul acestei tehnici se poate construi un algoritm echivalent si o cheie echivalenta de cifrare. Atac cu ajutorul perioadei generatorului pseudoaleator este realizabil daca perioada generatorului pseudoaleator este mica si se poate reconstrui textul clar corespunzator.

Atac cu ajutorul virusilor dividinf investiții criptografice este posibil daca algoritmul de cifrarea este implementat si ruleaza pe un PC vulnerabil sau neprotejat.

Ce vor face investițiile instituționale în bitcoin?.

Virusul poate substitui sau inhiba algoritmul de cifrare utilizat. Atacurile cele mai frecvente care se realizeaza asupra cheilor de cifrare: Atacul brut consta n verificarea exhaustiva a cheilor sau parolelor si este comerciantul bitcoin este în siguranță daca: -lungimea cheii de cifrare efective sau a parolei este mica; -spatiul cheii de cifrare sau a parolei este mic. Atacul brut inteligent se realizeaza daca gradul de aleatorism al cheii de cifrare sau parolei este mic entropia este mica si permite aflarea parolelor care se aseamana cu cuvinte din limba utilizata.

Atacul de tip backtracking consta n implementarea metodei de cautare de tip backtracking presupune existenta unor conditii de continuare a caut arii n directia de cautare considerata. Atacul de tip greedy furnizeaza cheia optima locala care poate sa nu coincida cu cheia optima globala. Atacul de tip dictionar cautarea parolelor sau a cheilor se face dupa un dictionar este posibil daca parola sau cheia sunt cuvinte cu sens nume, date etc. Atac de tip dictionar hibrid este posibil prin modificarea cuvintelor din dictionar, initializandu-se atacul brut cu ajutorul cuvintelor din dictionar.

Atac cu ajutorul virusilor informatici este posibil daca cheile se stocheaz a pe un PC neprotejat. Atac asupra hashului parolei sau cheii de cifrare. Este posibil daca hashul parolei este scurt sau necorespunzator elaborat. Atac prin substitutie. Cheia originala este substituita, de catre o tert a dividinf investiții criptografice, si nlocuita n toata reteaua de comunicatii sau ntr-o parte a ei cu o cheie a acestuia. Este posibil cu ajutorul virusilor informatici. Stocarea cheii de cifrare n mod necorespunzator mpreun a cu datele cifrate n clar fara masuri de protectie fizice sau criptografice soft sau hard poate duce la atac asupra mesajului cifrat. Stocarea necorespunz atoare a cheilor vechi sau scoase din uz duce la compromiterea documentelor cifrate vechi. Compromiterea cheii. Daca se compromite cheia simetrica, se compromit numai acele documente cifrate cu aceasta. Daca se compromite cheia publica, care se poate afla pe diverse servere, atacatorul se poate substitui utilizatorului legal provocand daune n toata reteaua de comunicatii. Concluzie: Existenta cheilor master sau a cheilor de salvare constituie trape n sistemul criptografic.

Timpul de viat a al cheii este o component a esential a care exclude posibilitatea unui atac reusit, dar nedetectat. Existenta unui sistem de generare, gestiune si management al cheilor de cifrare este cheia ntregului succes. Protocoalele de autentificare pot fi supuse urmatoarelor tipuri de atacuri: Atac criptografic asupra cheii publice folosite daca se foloseste sistemul cu chei publice pentru semnatura n cadrul protocolului. Atac criptografic asupra algoritmului simetric folosit daca se foloseste sistemul simetric pentru semnatura din cadrul unui protocolului de autentificare. Pentru evitarea atacului asupra semn aturilor digitale trebuie ca: -semnatura sa fie nefalsificabila: semnatura este o dovad a ca semnatarul a semnat n mod deliberat documentul; -semnatura este autentica: semnatura convinge destinatarul ce se întâmplă dacă investesc în bitcoin semnatarul a semnat n mod deliberat documentul; -semnatura este nereutilizabila: semnatura face parte din document si nu poate fi mutata pe alt document; -documentul semnat este inalterabil: dupa semnare, documentul nu poate fi modificat; -semnatura este nerepudiabila: semnatarul nu poate pretinde mai tarziu ca nu a semnat documentul respectiv; Semn atura invizibil a poate fi citita numai de catre destinatarul documentului.

Semn atura de tip fail-stop este un protocol criptografic n care expeditorul poate aduce dovezi daca semnatura sa a fost falsificata. Atac de concordant a, numit n literatura de specialitate si atacul zilei de dividinf investiții criptografice, este posibil daca probabilitatea ca functia semnatur a aplicata la doua documente diferite sa produca aceeasi semnatur a. Atac pasiv asupra protocolului de autentificare. Interceptorul monitorizeaza comunicatia pe canal fara a face nici un fel de interventie, scopul acestuia fiind de a trage concluzii despre procesul de autentificare. Atac prin a treia persoan a. Comunicatia dintre cei doi parteneri ai canalului de comunicatie este interceptata activ de catre o tert a persoana.

Sistemul de cifrare cum se câștigă banii în ziua tranzacționării criptomonedelor, cheie si protocol de autentificare este supus urmatoarelor tipuri de atacuri: Atac la nivel de algoritm. Sunt cele prezentate anterior. Folosirea necorespunz atoare a algoritmului de cifrare: -nu exista algoritm de cheie de mesaj; -folosirea necorespunzatoare a supracifrarii poate duce la un algoritm echivalent mult mai slab decat fiecare algoritm n parte. Atac la nivel de cheie. Atac la nivel de protocol de autentificare sau de transmitere a cheii. Atacuri datorate erorilor de implementare. Metode de atac ce presupun o serie de masur atori hardware asupra modului criptografic: Atacuri prin m asurarea timpului de executie. Prin masurarea timpului necesar efectu arii unor operatii asupra cheii private, atacatorul poate determina exponentii utilizati n protocolul Diffie-Hellman, factorul RSA n special asupra algoritmului RSA ce foloseste pentru semnatur a lema chinezesc a a resturilor CRTprecum si o serie de alte sisteme criptografice cum ar fi algoritmul de semnatur a digitala DSS vezi Kocher [43].

Atacuri prin m asurarea puterii consumate. Atacul cu ajutorul analizei simple a puterii SPA consta n masurarea puterii consumate de dispozitiv n timpul operatiei criptografice. Acest tip de atac se aplica, de regula, dispozitivelor cu sursa de tensiune exterioara ca de exemplu smart-cardurile. Consumul de putere depinde de instructiunea executata. Astfel, monitorizand consumul de putere, se poate deduce secventa de instructiuni codul sursa. Daca secventa de instructiuni depinde de lungimea cheii, atunci consumul de putere poate da informatii despre cheie. In majoritatea procesoarelor, patternul puterii consumate de o instructiune depinde si de valoarea operanzilor de exemplu setarea unui bit ntr-un registru consuma mai multa energie decat stergerea acestuia. Ar trebui să investesc cripto atori efectuate asupra mai multor intrari pot deduce valoarea operandului. Tehnica se numeste analiza diferential a a puterii DPA. Atacuri cu ajutorul defectiunilor erorilor hardware. Echipamentele hardware pot genera erori tranziente, latente sau induse n timpul efectuarii unor operatii aritmetice. Prin exploatarea rational a a acestor erori se pot recupera cheia privat a pentru algoritmii de semnatura RSA si Rabin. O serie de protocoale criptografice. Analiza diferential a a defectiunilor. Analiza diferential a a defectiunilor DFA este o schema ce se utilizeaza pentru recuperarea cheilor secrete ale unui sistem criptografic dintr-un dispozitiv HSM Hardware Security Module securizat fizic.

Dividinf investiții criptografice de defect este acela al defectelor tranziente aleatoare si al defectelor induse. Exercitiul 2. La ce nivel OSI se ncadreaz a cifrarea software? Care sunt principalele caracteristici ale unui modul criptografic? Descrieti fazele de dezvoltare a bitcoin trade bot free poloniex modul criptografic. Specificati pe tranzacționare bitcoin cwet principalele beneficii ale standardelor. Care este diferenta dintre activitatea de evaluare si activitatea de spargere a unui modul criptografic? Descrieti principalele clasificari ale atacurilor criptanalitice. Care sunt criteriile dividinf investiții criptografice evaluare a sistemelor criptografice? Precizati operatiile de baza efectuate n criptanaliza. Care sunt caracteristicile cerintelor functionale si a specificatiilor de securitate IT? Teoria complexit atii algoritmilor se pare ca acesta denumire provine din alKhow arizm numele unui matematician persan din secolul al IX-lea se ocupa n principal cu evaluarea timpului necesar executiei unui algoritm dat complexitate dinamic a precum si a resurselor de stocare sau memorie necesare complexitate spatiu rularii acestuia.

Avand la dispozitie aceste doua notiuni putem introduce o relatie de ordine pe multimea algoritmilor, care rezolva o problema bine precizata, putem face o comparatie obiectiv a a doi sau mai multi algoritmi si vom putea da o definitie a terminologiei de algoritm eficient. Deorece prezenta lucrare abordeaza domeniile Teoriei deciziilor, Cercetarii operationale si Criptografiei din perspectiva elaborarii dividinf investiții criptografice eficienti de rezolvare a problemelor specifice acestor domenii am considerat utila prezentarea unei scurte introduceri n teoria complexitatii algoritmilor. Informal, un algoritm este orice procedura bine definita, care pentru o anumit a multime de valori, numita si intrare, produce o iesire. Putem, de asemenea, privi un algoritm ca un element ajutator pentru rezolvarea problemelor computationale bine Algoritmul descrie o procedura computational a pentru realizarea unei relatii ntre datele de la intrare si datele de la iesire.

Complexitatea n timp a unui algoritm este o functie de lungimea intr arii. Un algoritm are complexitatea n timp f ncu f : N Ndaca si numai daca pentru orice n si orice intrari de lungime n, executia algoritmului se face n cel mult f n pasi. Daca n este un ntreg, lungimea lui este num arul de cifre sau biti din cum sa faci bani cu coinsquare. Desigur, pot exista algoritmi lenti sau rapizi pentru aceeasi problema, n anumite cazuri este posibila o accelerare nelimitata.

Este dificil ns a de stabilit limite inferioare pentru complexitati, de a arata, de exemplu ca orice algoritm pentru o anumita problema este cel putin de complexitate patratic a n timp. Evident, complexitatea depinde de modelul de algoritm adoptat. Numarul de pasi scade pe masura cresterii sarcinilor atribuite spre rezolvare fiecarui pas. Totusi, notiuni fundamentale, ca de pilda complexitatea polinomiala n timp sunt independente de model. Modele frecvente pentru algoritmi sunt masinile Turing deterministe n functie de starea masinii si de intrare aceasta produce o iesire unica sau nedeterministe de exemplu, masina ghiceste sau foloseste un num ar arbitar de procesoare paralele. Teoria problemelor N P complete se aplica n principal problemelor de decizie care nu pot avea decat doua raspunsuri codificate 0 fals si 1 adevar : raspunsul da si raspunsul nu. Definitia 3. O problema de decizie este formata dintr-o multime de instante D si dintr-o submultime 0 D de 0-instante. Vom prezenta n continuare un exemplu celebru de astfel de problema de decizie. Exemplul 3. Intrebare: Se poate organiza un tur al oraselor din multimea C astfel nc at distanta totala parcursa sa nu fie mai mare decat M?

Un algoritm se numeste polinomial daca complexitatea sa este O p nunde p n este un polinom de grad n. Clasa algoritmilor polinomiali se noteaza cu P. Un algoritm care nu este polinomial, deci care nu face parte din clasa P, face parte din clasa N P, iar n acest caz algoritmul se numeste exponential. O problem a se va numi intractabil a daca nu exista nici un algoritm polinomial care sa o poata rezolva. Avand formulata o problema pe care dorim sa o studiem din punctul de vedere al complexitatii cel mai adesea se face reducerea acesteia la o problema a carei complexitate este deja cunoscuta.

Acesta reducere se face ns a dupa un algoritm care trebuie sa fie un algoritm de complexitate polinomiala adica din clasa P. Aceasta problema este echivalent a cu problema comis-voiajorului. O problema de decizie L se numeste N P completa daca este din clasa N P si orice alta problema L N P se reduce, printr-o transformare polinomiala, la problema L sau, cu alte cuvinte, problema L este cel putin la fel de grea ca problema L. Acest lucru se va nota L L. Aceste conjecturi sunt explicitate n figura 3. Din cele prezentate reiese importanta existentei problemelor N P complete. Dac a u este o variabil a din Uatunci u si negatia sa u sunt afirmatii peste U. Vom numi clauz a peste U o multime de afirmatii peste U, care reprezinta disjunctia afirmatiilor din U. O clauza este 1 adevarat a daca si numai daca cel putin una din afirmatiile din clauza respectiva este satisfacut a cel putin o afirmatie este adevarat adeci o clauza este 0 daca si numai daca toate. Figura 3. Vom spune despre o dividinf investiții criptografice de clauze C ca este satisfabil a daca si numai daca exista o asignare de adevar care satisface simultan toate clauzele din multimea C. O asemenea functie se va numi functie de satisfabilitate a valorii de adev ar. Problema satisfabilit atii este: Instanta: O multime U de variabile si o multime C de clauze peste U. Intrebare: Exist a o functie de satisfabilitate a valorii de adev ar pentru C?

Cook a demonstrat ca problema satisfabilitatii este o problema N P completa. Pornind de la ea se construiesc toate celelate probleme N P complete. Se poate demonstra ca problema comis-voiajorului este tot o problema N P complet a, deci si problema ciclului hamiltonian. Din motivele prezentate anterior ne vom axa numai pe problemele N P complete. Dupa cum se observa, existenta unei singure probleme N P complete duce la construirea altor probleme N P complete. Algoritmul de demonstrat N P completitudinea unei probleme L este urmatorul: Pas 1. Demonstreaza ca L N P. Pas 2. Selecteaza L problema N P complet a. Pas 3. Construieste o transformare f de la problema L la problema L. Pas 4. Demonstreaza ca f este o transformare polinomiala. Exista o multitudine de exemple de probleme N P complete, ne vom rezuma nsa la a mentiona pe cateva dintre cele mai sugestive. Unele exemple fac apel la notiunea de graf. Intrebare: Exista o submultime U U astfel ca: X. Criptografia cu chei publice se bazeaza pe existenta problemelor N P complete dar care pot fi rezolvate cu informatie suplimentar a n timp polinomial ca de exemplu:.

Factorizarea unui num ar Instanta: n numar dividinf investiții criptografice pozitiv; Intrebare: Este n produs de numere prime?

  1. Pot tranzacționa criptomonede în sua? tranzacționați bitcoin în sua
  2. Cripto reală încredere în investiții românia vreau să îmbogățesc ce ar trebui să fac
  3. Daca sistemul de cifrare cade la aceste teste decizie multicriteriala atunci respinge acest sistem de cifrare, iar n caz contrar execut a PAS 4.
  4. Notiuni preliminare.
  5. Generatoare autodecimate.
  6. Proiect de lege: se schimbă radical Codul Rutier.

Problema de mai sus este N P completa, dar daca se cunoaste un factor netrivial al lui n atunci acest lucru se poate verifica n timp polinomial. Nu se stie daca problema de mai sus este din clasa P. Sa consideram un sistem de cifrare cu chei publice. Cheia de criptare este publica. Sa combinam acest fapt cu cerinta pusa pentru orice criptosistem, fie el clasic sau cu cheie publica: criptarea este usoar a de ndat a ce cheia de criptare si textul clar este cunoscut altfel, criptosistemul va fi greu de folosit. Aceasta implica faptul ca, n orice criptosistem cu tranzacționare bitcoin cwet publice rezonabil, problema criptanalizei este de clas a N P. Dandu-se un text criptat, criptanalistul ghiceste, mai nt ai, textul clar si apoi textul cifrat, dupa care l cripteaza pentru a stabili daca acesta conduce la criptotextul dat. Chiar daca metoda de criptare facut a publica este nedeterminista, ntreaga procedura este din clasa N P. Problema criptanalizei este de asemenea n co N P. Dac a metoda de criptare este determinista, atunci acest lucru este evident, deoarece se poate proceda exact ca mai sus: stabilim daca textul clar prezumtiv nu conduce la criptotextul dat. In cazul general, independent de faptul ca metoda de criptare este determinista, vom rationa astfel. Avem tripletul: m, k, c unde m este candidatul pentru textul clar, k este cheia publica de criptare si c este criptotextul.

Presupunem ca acceptam tripletul exact n cazul n care w nu este textul clar care va genera pe c. Este clar ca exista numai un astfel de text clar dividinf investiții criptografice caz contrar decriptarea ar fi ambigu a. Algoritmul nostru ghiceste mai nt ai textul clar p, apoi stabileste n timp polinomial nedeterminist daca p genereaza pe c conform cu k. Numai n cazul unui raspuns pozitiv algoritmul continu a, comparand pe p si w litera cu litera. Daca este gasita o diferenta, algoritmul accepta textul. Am abordat problema criptanalizei pot investi în criptocurrency urmatorul mod evident: sa se stabileasca textul clar, cand criptotextul si cheia publica sunt cunoscute. Mergand pe aceeasi linie, se poate arata ca anumite probleme analoage fac parte din intersectia N P co N P. Pentru aceasta sa consideram un element L din N P. In consecint a la fel si complementul lui L este reductibil n timp polinomial la complementul lui C, care este n co N Pconform presupunerii noastre.

Din aceasta implicatie, incluziunea invers a este evident a. Sa luam orice L din coN P. Aceasta implica faptul ca L este n N P. Pentru situatia n care dispunem numai de cheie de cifrare problema criptanalizei este o problema N P completa. Este evident ca nu poate fi data nici o limita superioara pentru complexitatea criptanalitica a criptosistemelor clasice. In esent a, acestea se datoreaza faptului ca simplitatea criptarii si decriptarii pentru utilizatorii legali nu conduce la nici o consecint a n ce priveste munca criptanalistului, deoarece toate elementele criptosistemului se pastreaz a n secret de fapt n evaluarea dividinf investiții criptografice sistem criptografic se presupun cunoscute toate aceste elemente, toata taria sistemului de criptare trebuie sa ramana n cheia de cifrare. Datorita legii lui Moore care spune ca la fiecare doi ani puterea de calcul se dubleaza, se va ajunge, cu aproximatie, n anul la bariera siliciului fiind nevoie de noi suporturi pentru calcul. Calculatoarele clasice de tip Turing-von Neumann sunt aproape de limita de perfectionalitate si au si limite intrinseci legate de secventialitate. Din acest motiv, de mai multi ani se cauta noi suporturi pentru calcul. Dintre acestea, doua sunt directiile fundamentale de cercetare: 1. In Adelman a realizat primul experiment de calcul n eprubeta de rezolvare a problemei drumului hamiltonian: daca ntr-un graf exista sau nu un dividinf investiții criptografice hamiltonian ntre doua noduri.

Ulterior, calculul genetic si-a gasit aplicatii n criptografie: n algoritmul DES Dividinf investiții criptografice Encryption Standard a fost spart n trei luni, iar n n doua luni. Exercitiul 3. Evaluati valorile O xn si o xn unde xn este num arul de operatii aritmetice necesar calculului Transformatei Fourier Discrete pentru un sir binar de lungime n. Dati exemple de probleme din clasa P. Dati exemple de probleme din clasa N P.

Dati exemplu de o problema din clasa N P care nu este n clasa P. Dati exemplu de o problema N P completa. Dati exemplu de o problema din clasa co N P care nu este N P completa. Laurence D. Problema testarii echipamentelor industriale procese de fiabilitateincluzand si verificarea si testarea echipamentelor electronice care sunt generatoare de aleatorism generatorare pseudoaleatoare criptografice sau a echipamentelor mecanice de aleatorism jocuri din clasa casino de tip bingo sau ruletaare ca rol principal luarea unei decizii de genul este sau nu echipamentul testat o sursa cu proprietatile specificate de catre producator. Modelul matematic considerat n studiu este acela al unui sir de variabile aleatoare X1. Din acesta succesiune de numere ntregi vom construi o succesiune de valori binare 0 si 1. Reciproca este evident adevarat a m este o putere a lui 2. Prezentul capitol ncearca, printre altele, sa acopere acest spatiu dintre puterile lui 2, mai exact se ncearca o modalitate de testare statistica a generatoarelor pseudoaleatoare de numere ntregi, cu numere cuprinse ntre doua limite nmin si nmax ce nu sunt puteri ale lui 2. Prezentul capitol este organizat dupa cum urmeaza: se prezint a conceptele de generatoare pseudoaleatorii si de test statistic, se prezint a schematic, sub forma de pseudocod, algoritmul de estimare a probabilitatii ideale a sursei testate.

Mai mult Ca o caracteristica a acestui capitol remarcam caracterul formal al schemelor de testare prezentate sub forma algoritmica. Astfel, acestea pot fi foarte usor implementate n diverse limbaje de programare lucru ce este exemplificat n ultimul paragraf al acestui capitol. Un generator aleatoriu de biti este un mecanism a carui iesire este un sir binar de variabile aleatoare independente si simetric distribuite, adica poate fi implementat de o sursa binara simetrica BSS. Aleatorismul este o proprietate a unui dividinf investiții criptografice matematic abstract caracterizat de un camp de probabilitate. Un model probabilistic care sa poata da o descriere exacta a realitatii este o problema filozofica legata de ntrebarea daca universul este sau nu determinist. Pe de alta parte, exista procese haotice naturale ca zgomotul termic ntr-un tranzistor ce permite constructia unui generator aleatoriu de biti, care pentru aplicatiile practice este echivalent cu o sursa binara simetrica. In aplicatiile practice, n procesul de proiectare al unui echipament electronic, care exploateaza aceste proprietati haotice ale proceselor fizice, se impune sa nu existe dependente ntre biti sau deplasari ale acestora. Aleatorismul reprezint a pentru procesele matematice ceea ce este haosul pentru procesele fizice.

Matematic, aleatorismul unei surse revine la: Definitia 4. Generatorul G se numeste generator aleatoriu daca esantioanele g1. Din motivele prezentate anterior, pentru un asemenea echipament, este esential a testarea statistica extinsa dupa proiectare si de asemenea periodic de-a lungul operatiilor ce le efectueaza. In acest paragraf discutam din punct de vedere teoretic problema deciziei daca iesirea unei surse este statistic independent a si uniform distribuita. Decizia trebuie. Vom spune la momentul oportun ce volum trebuie sa aiba esantionul. Sunt numeroase definitii date aleatorismului: Kolmogorov, de exemplu, defineste acest concept ca lungimea celei mai scurte reguli de generare a sirului. Un sir este aleatoriu daca regula amintita anterior este chiar sirul nsusi. Mai formal, aleatorismul sau complexitatea Kolmogorov unui sir este lungimea celui mai mic program Turing care genereaza sirul pentru o masina Turing universal a fixata.

Martin-Lof a aratat ca asimptotic un sir este aleatoriu daca satisface aceasta definitie pentru toate testele statistice calculabile. O mica problema apare la definitia lui Kolmogorov: lungimea celui mai scurt program depinde de masina Turing particular aleasa. Probleme mai mari apar la faptul ca aceasta complexitate Kolmogorov nu cum sa faci bani online cu criptomonedele calculabila, chiar folosind un calculator cu putere de calcul infinita. Aceasta problema este echivalent a problemei opririi pentru masini Turing. Pentru orice model probabilistic cu parametri specificati de exemplu, o sursa binara f ar a memorie care emite 1 cu probabilitatea 0, 4 si 0 cu probabilitatea 0, 6problema deciziei daca sirul de la iesire este n concordant a cu modelul se rezolva cu ajutorul testelor statistice. Pentru modelele parametrizate, testele statistice nu sunt optimale n ceea ce priveste testarea ipotezelor.

In primul rand chiar fixand o distributie pe anumite modele nu pot defini un criteriu de optimalitate globala. In al doilea rand, ca si n cazul testarii ipotezelor statistice, strategia optimala chiar pentru o alegere particulara a parametrilor poate fi greu de implementat. Din motivele aratate anterior multe teste statistice sunt euristice. Cateva teste de exemplu testul frecventei si testul serial pot fi interpretate n modul urmator: parametrii unui model statistic ar trebui să investiți bitcoin estimati din sirul esantion si se construieste o functie test bazata pe diferenta dintre acest parametru si parametrul unei BSS.

Bazandu-ne pe repartitia functiei test pentru un sir cu adevarat aleatoriu sirul testat este respins sau acceptat. Smirnov ; -corelatie care poate fi de mai multe tipuri si anume: Pearson m asoar a legatura linear a ntre variabileSpearman este coeficientul de corelatie al lui Pearson, dar calculat din ranguriKendall-Tau masoar a probabilitatea ca datele sa fie corelate din punctul de vedere al ordinii de aparitie. Se mai poate efectua si analiza de tip ANOVA, adica analiza dispersiei, care analizeaza diferentele dintre mediile unor grupuri de date, diferentiate pe baza unui factor a carui influenta asupra valorilor medii ale grupurilor dorim sa o investig am. In continuare, majoritatea testelor prezentate sunt la nivel logic binar. Cel mai simplu model pentru un generator este sursa binara far a memorie BMS a carei iesire este un sir de variabile aleatoare independente si uniform distribuite fiind caracterizata de un singur parametru: probabilitatea p de a emite 1. Acest model se va nota cu BMSp. Un alt dividinf investiții criptografice simplu, notat cu STpemite 0 si 1 cu aceeasi probabilitate, dar probabilitatile de tranzitie sunt deplasate: o cifra binara este urmata de complementul ei cu probabilitatea p si de aceeasi cifra cu probabilitatea 1 p.

Aceasta este un exemplu de o sursa binara stationar a cu memorie de 1 bit. In general, distributia de probabilitate a bitului i de la iesire poate sa depinda de M iesiri anterioare, unde M este memoria sursei. In multe aplicatii practice se poate presupune ca un generator defect sau slab criptografic este modelat de o asemenea sursa cu memorie relativ mica. Consideram o sursa S care emite sirul U1U2U3. U1 un un1. UnM un un1. Deci o sursa stationara cu memoria M este complet determinata de distributia de probabilitate a starii initiale P1 si distributia de probabilitate a tranzitiilor starilor P2 1. Sirul starilor formeaza un lant Markov cu proprietatea suplimentar a ca M fiecare din cele 2 stari are cel mult doua stari succesoare cu probabilitate nenul a. Pentru clasa lanturilor Markov ergodice care contine toate clasele de interes practic exista o distributie de tranzitie a starilor invariant a p0. Multimea complementar a este multimea sirurilor aleatorii. Aceasta reprezint a probabilitatea de a respinge un sir aleatoriu si se numeste riscul de ordinul 1 sau riscul producatorului.

In cazul n care testul statistic se construieste pe baza intervalelor de estimare apare si a doua probabilitate de eroare statistica si anume: probabilitatea de a accepta o ipoteza falsa cunoscuta sub numele de riscul de ordinul 2 sau riscul beneficiarului. Ideal este ca ambele riscuri sa fie minime ceea ce nu se poate. De aceea, pentru situatiile practice vom stabili si vom evalua cel de-al doilea risc. Reamintim ca testele de tip Neyman-Pearson minimizeaz a riscul de ordinul 2 pentru un risc de ordinul 1 fixat deci n acest caz nu mai trebuie sa calculam functia caracteristica operatoare a testului care ne da riscul beneficiarului. Un test statistic Tpentru o selectie rezonabila de lungime Nse implementeaz a cu ajutorul unei functii fT definit a astfel: fT : BN R. Se determina distributia. De cele mai multe ori, fT RN are o distributie relativ cunoscuta ca: normal a, 2 nt nF n1n2exp.

Distributia normala apare cand un num ar mare de variabile independente identic distribuite sunt nsumate. Distributia 2 n se obtine din nsumarea patratelor a n variabile independente distribuite gaussian de medie 0 si dispersie 1. Operatia de interpretare a rezultatelor este destul de laborioasa deoarece daca executam o baterie de teste, ca n cazul testarii generatoarelor pseudoaleatoare criptografice, acestea pot sa nu fie independente. Interpretarea unui singur test este mult mai simpla. Astfel, fie doua ipoteze statistice si anume: H0 : sN aleatoriu nu prezinta component a predictibila ; N HA : s nealeatoriu prezinta cel putin component a predictibila. Decizia referitoare la apartenenta la una din cele doua ipoteze se face pe baza unei functii de test f calculata dintr-un esantion X1Ideal este ca ambele tipuri de erori sa fie minime.

Din pacate, acest lucru nu este posibil. Testele de tip Neymann-Pearson minimizeaza riscul de ordinul 2 pentru un risc de ordinul 1 fixat, iar testele bazate pe intervale de ncredere fixam si calculam pe beneficiarului. Valoarea P este cel mai mic prag de semnificatie risc de ordinul 1 pentru care se respinge ipoteza nula H0 pe baza valorilor statisticii f X1Observatia 4. Valoarea P asociata unei statistici f X1Fie X o variabila aleatoare discreta care ia valori ntr-o multime finita sau numarabila, dar infinita. Definitia 4. Variabilele aleatoare X1. PXn xn. Entropia variabilelor X1. Redundanta variabilelor aleatoare finite X1. Distanta de unicitate este un indicator teoretic si ideal pentru a efectua schimbarea cheii n momentul n care redundanta textului clar este mai mare ca entropia cheii criptanalistul are suficiente resurse pentru a determina, n cazul n care dispune de capacitate de stocare si putere de calcul nelimitat a, textul clar din criptograma. Sistemul de cifrare care distanta de unicitate infinit este sistemul cu cheie de unic a folosint a OTPone time pad care consta n sumarea modulo 2 a textului clar cu o secvent a cheie generata, prin mecanisme hardware, n mod aleator nu pseudoaleator.

O regula important dividinf investiții criptografice de transformare a nederminarilor este regula lantului: H X1. Formula analitic a a probabilit atii ideale a unei surse de aleatorism de numere ntregi Fie X o variabila aleatoare ce ia valori ntregi n intervalul de numere ntregi {nmin. Sirul realizarilor X1. Pentru ca formula sa.